Printer Friendly Version Potpisan sporazum o saradnji sa Nemačkom u oblasti kulture, obrazovanja i nauke @ 26 July 2022 10:12 AM

10.6.2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib potpisali su danas Sporazum o saradnji između vlada dveju zemalja u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Brnabić je, nakon potpisivanja pomenutog dokumenta, navela da je ovo rezultat dugotrajnog rada na usaglašavanju svega onoga što ovaj sveobuhvatni sporazum sadrži, dodavši da je na tome rađeno više od deset godina.

Premijerka je istakla da će taj sporazum najviše koristiti obrazovnim institucijama, naučnim institutima, kulturnim ustanovama, filmskoj produkciji, ali i mladima, jer se tiče i saradnje u oblasti omladinskog preduzetništva i sporta.

Ona je podsetila na to da je Nemačka naš najvažniji trgovinski partner i najveći bilateralni donator, pri čemu kompanije uz te zemlje trenutno u Srbiji zapošljavaju više od 76.000 ljudi.

Prošle godine smo sa Nemačkom dostigli rekordnu robnu razmenu, koja je prešla 6,5 milijardi evra, a ako pogledamo sveukupnu razmenu i roba i usluga, ona je u 2021. godini dostigla gotovo osam milijardi evra, navela je Brnabić.

Predsednica Vlade je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se potpisivanjem sporazuma u oblasti kulture, obrazovanja i nauke dodatno produbljuje saradnja Srbije sa Nemačkom i stvaraju osnove za još uspešnije partnerstvo u narednim godinama.

Zahvaljujem čitavom timu u Ambasadi i Vladi Nemačke koji su zajedno sa nama radili na ovome, ispratili svaki korak i bili dovoljno uporni kako bismo došli danas do ovoga, rekla je premijerka.

Sada nam ostaje, kako je navela, lepši deo posla, a to je implementacija, koja će biti pre svega na dobrobit mladim ljudima, studentima, učenicima, naučnim i kulturnim institucijama.

Šib je izrazio zahvalnost Vladi Srbije i premijerki na doprinosu potpisivanju ovog sporazuma, ocenivši da se na ovaj način saradnja u oblasti kulture, obrazovanja i nauke između dve zemlje podiže na viši nivo.

On je rekao da će se Srbija i Nemačka, pored ekonomskog i tehnološkog povezivanja, još više povezati i na društveno-kulturnom nivou, dodavši da saradnja u sportu treba da olakša olimpijskim komitetima razmenu trenera, ali i da sporazum pruža osnovu za saradnju muzeja, mladih i slično.

Ambasador je, između ostalog, naveo da će 26. juna u Novom Sadu biti održan „Betoven maraton“, kada će filharmoničari iz Dortmunda i članovi Beogradske filharmonije izvoditi sve Betovenove simfonije, istakavši da će to produbiti međusobno poznavanje kultura.

 

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs