Printer Friendly Version Razgovor sa rukovodstvom Industrijske i trgovinske komore Dortmunda @ 8 June 2022 09:55 AM

U sklopu posete pokrajini Severna Rajna Vestfalija, ambasador Snežana Janković i generalni konzul Branislava Perin posetile su Industrijsku i trgovinsku komoru u Dortmundu, koja je zadužena za privrednu saradnju ove pokrajine sa Republikom Srbijom, i razgovarale sa direktorom Štefanom Šrajberom i njegovim zamenikom Vulf-Кristijanom Erihom. 

Štefan Šrajber i Vulf-Кristijan Erih su izrazili zadovoljstvo zbog posete ambasadora Snežane Janković i informisali o komori u Dortmundu, koja ima oko 65 hiljada članova i pokriva područje od oko 1,2 miliona stanovnika. Fokus komore i njenih članica je u ovom trenutku na tehnološki orijentisanim kompanijama, savremenoj industriji, inovacijama i sektoru usluga. Ekonomske odnose sa Srbijom su ocenili kao tradicionalno dobre. Članovi Кomore u Dormundu imaju dugu i dobru saradnju sa partnerima iz Srbije, a potencijalne oblasti za unapređenje saradnje su metalska industrija, poljoprivreda, industrija nameštaja i IT, kao i oblast bezbednosti životnih namirnica.

Ambasador Snežana  Janković je, zahvalivši na prijemu, informisala o veoma dobroj ukupnoj  ekonomskoj saradnji između Srbije i Nemačke, sve većem obimu spoljnotrgovinske razmene i nemačkim investicijama u Srbiji, koje su dovele do zapošljavanja preko 76 hiljada radnika. Ukazano je na našu spremnost za dalje unapređenje svih oblika bilateralne saradnje sa Nemačkom, kao i spremnost da kroz organizaciju direktnih kontakata privrednika i tematskih skupova posvećenih pojedinim granama industrije podržimo njihovo bolje povezivanje i upostavljanje poslovnih odnosa, u vezi sa čim su dogovorene konkretne aktivnosti.