Printer Friendly Version Humanitarna pomoć KUD "Izvor" iz Reklinghausena za Gerontološki zavod Beograd @ 17 February 2022 12:42 PM

15.02.2022

Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu, zajedno sa srpskom dijasporom u Severnoj Rajni Vestfaliji, proslavio je Dan državnosti velikom humanitarnom akcijom. Akciju su, pod pokroviteljstvom Patrijaršije SPC i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a povodom državnog praznika, organizovali KUD "Izvor" iz Reklinghausena i Generalni konzulat u Diseldorfu.  

U toku akcije, sakupljeni su bolnički kreveti, invalidska kolica i druga medicinska oprema koja je potom poslata Gerontoloskom zavodu Beograd. Glavni cilj ove akcije bilo je poboljšanje kvaliteta života pacijenata i unapređenje rada medicinskog osoblja u toj ustanovi. Ukupna vrednost poklonjenih dobara iznosi više od 100 000 evra. Ova akcija, u kojoj su učešće uzeli brojni članovi srpske dijaspore, uključujući i decu i mlade, pokazuje da srpska dijaspora, ni u teškim vremenima korona pandemije, nije zaboravila svoju otadžbinu, već je, naprotiv, veze sa njom dodatno produbila i ojačala.  

Učesnici akcije bili su motivisani i činjenicom da Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve i država Srbija podržavaju humanitarne aktivnosti u kojima, kao jedan od najznačajnijih aktera, učestvuje naša dijaspora.