Printer Friendly Version Посета културно-уметничком друштву "Зора" из Ратингена @ 15 November 2021 10:10 AM

14.11.2021.

Генерални конзул Републике Србије у Диселдорфу Бранислава Перин посетила је српски клуб ''Зора'' из Ратингена и у разговору са представницима клуба о проблемима функционисања у актуелним условима и плановима за пост-корона време. Указано је на важност очувања српске културе, језика и фолклора чак и у овим специфичним временима када су окупљања ограничена, а наступа и такмичења нема готово већ две године.
Генерални конзул Перин је заједно са вицеконзулом Филипом Павловићем присуствовала проби фолклора клуба „Зора“, чији су чланови млади и академски образовани потомци Срба из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, али и Немачке. Представник клуба „Зора“ господин Живковић указао је на потребу омасовљавања чланства овог клуба чији чланови путују, неки и по 120км у једном правцу, да би недељом дошли на пробу.
Као посебан пример, вредан пажње и поштовања, је Немца Соња, удата за Србина, чија деца играју у ''Зори'' и која са њима заједно долази у овај клуб.

Генерални конзул Перин је нагласила да уз поштовање свих мера заштите, жели у условима корона-кризе која посебно тешко погађа и угрожава рад српских удружења да посети српске клубове у СРВ, како би се на лицу места и непосредно од људи, информисала о проблемима са којима се сусрећу и, истовремено им дала импулс и подршку за даљи рад, али и у разговорима са представницима градских власти у градовима у којима ови клубови раде нашли подршку и путеве за још интензивнију сарадњу тих градова са српском заједницом.