Printer Friendly Version Kampanja zaštite imovinskih prava Srba @ 13 September 2021 11:25 AM

13.09.2021

U Federaciji BiH u toku je usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiga, tzv. harmonizacija podataka. Prlikom ovog procesa, pripadnici srpskog naroda mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

Pozivi nosiocima imovinskih prava se ne šalju lično, a u mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština, ili lice koje neovlaščeno koristi srpsku imovinu.

Kako se javni poziv objavljuje samo u Službenom listu Federacije BiH i dnevnim novinama pojedinačno za svaku opštinu, izbegli i raseljeni Srbi i njihovi naslednici nemaju saznanja da je njihovo zemljište ili zemljište predaka predmet postupka, te se njihovo pravo ne uzima u obzir.

Oko 400.000 lica srpske narodnosti i dalje polaže prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu, moguće je produženje do godinu dana za prijavu. Kako vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, moguće su i naknadne prijave pogrešnih upisa kroz sudski proces. 

Uprava za dijasporu i Srbe u regionu se uključila u informisanje pripadnika srpskog naroda poreklom iz Federacije BiH koji se nalaze u dijaspori, te molimo da se jave Kancelariji za stručnu pravnu pomoć Republike Srpske.

telefon: +387 55490940

Viber i Whatsapp: +387 65 090-040

email: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instagram: @kancelarijezapravnupomoć

 

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

email: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

Facebook: @srbiufederacijibih

Twitter: @odborF

 

Video spot Poziv Srbima da se jave da zaštite svoju imovinu