Printer Friendly Version Министар иностраних послова СР Немачке у посети Београду @ 26 April 2021 02:33 PM

Министар иностраних послова Савезне Републике Немачке Хајко Мас разговарао је са председником Републике Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем у одвојеним сусретима у Београду.

Председник Вучић истакао је да је посета шефа немачке дипломатије Србији потврда значаја политичког дијалога и унапређења билатералне сарадње Србије и Немачке.

Током разговора са министром Масом, председник Вучић нагласио је да Србија има најтешње економске односе са Немачком и убедљиво највећу тровинску размену, која је расла и у време пандемије током прошле године, као и да не постоји ниједан спољни партнер који нам је у економском смислу важан као Немачка.

О успешности сарадње наших земаља говори податак да је Србија између 2010. и 2020. године чак за 2,5 пута увећала трговинску размену са Немачком, а за 2,9 пута повећала извоз, као и податак да је пре неколико година укупан број запослених у немачким компанијама у Србији био 17.000, а да је данас већи од 70.000, казао је председник.

Вучић је подвукао да ће Србија у региону имати апсолутно конструктивну улогу и да ће тежити очувању мира, као и да није заинтересована за територије других, већ за сарадњу у областима културе, спорта, економије, а да је наш циљ снажна, економски јака и успешна Србија.

У разговору о дијалогу Београда и Приштине, председник је нагласио да се суштина напретка налази у миру, истакавши да је важно да се испуне сви споразуми који су потписани, пре свега Бриселски, и да се успостави ЗСО.

Председник је захвалио министру Масу, али и немачкој канцеларки Ангели Меркел, за сву помоћ и подршку развоју Србије у свим областима, указавши на то да ће се Србија трудити да, чувајући стабилност и радећи марљиво у будућности, покаже да заслужује чланство у ЕУ.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са министром спољних послова Немачке Хајком Масом да је Немачка један од најважнијих политичких и економских партнера и земља чија је подршка реформском процесу и европским интеграцијама од изузетног значаја за Србију. 

Председница владе је, указавши на чињеницу да је Немачка међу водећим привредним и спољнотрговинским партнерима, оценила, такође, да је ова земља и један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији, с обзиром на то да у Србији послује око 400 компанија са немачким капиталом и да је она донела Србији подизање стандарда радне етике постигнувши значајан утицај на тржишту.      

Брнабић је нагласила да је Србија чврсто опредељена за европски пут, као и наставак реформи и њихову имплементацију, како би се унапредио живот грађана, а да се пред Владом РС налазе важни задаци и велики изазови, пре свега, борба за здравље у јеку пандемије, која не може да успори завршетак реформи у области правосуђа, медијских слобода и важне реформе у области владавине права.

Влада Србије спремна је да направи крупне искораке у овим областима, уз подршку невладиног сектора и цивилног друштва, али и партнера из Европске уније и ОЕБС-а, и уз највећи друштвени консензус, закључила је премијерка.               

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић дочекао је шефа немачке дипломатије Хајка Маса, приликом његовог доласка у Београд, и са њим је данас, између осталог, разговарао о предстојећем министарском састанку Берлинског процеса, који ће се одржати 8. јуна, као и о пројектима и активностима у оквиру ове иницијативе.

Шеф српске дипломатије присуствовао је отварању нове Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду, након чега је испратио свог колегу, министра Маса.