Printer Friendly Version Упокојење Патријарха српског господина Иринеја - књига жалости у Генералном конзулату Србије у Диселдорфу @ 21 November 2020 03:51 PM

Поводом смрти Његове светости, патријарха Српске православне цркве господина Иринеја, у Генералном конзулату Републике Србије у Диселдорфу ће од уторка, 24. новембра до петка, 27.новембра 2020. године од 12-15 часова бити отворена књига жалости, у коју ће се, уз поштовање мера заштите од вируса корона, моћи уписати сви они, који и на овај начин желе да одају почаст блаженопочившем патријарху.

Изјаве саучешћа могу се слати и електронским путем на адресу:sekretariat@gksrbijedis.de

Патријарх Иринеј је преминуо у Београду, у 90. години живота, због компликација изазваних вирусом корона. На челу Српске православни цркве патријарх је стајао једну деценију. То је деценија у којој је својом мудрошћу и хришћанском благошћу, нудио утеху и разумевање, јасним речима показивао пут, јачао православље и хришћанство, залагао се за градњу храмова и говорио да се Србија на сме одрећи своје свете земље - Косова и Метохије.

Патријарх Иринеј, рођен 1930. године у селу Видова код Чачка, учио је богословију у Призрену, у Грачаници се, како је знао да сам каже, осећао као код своје куће, у Београду је завршио Факултет православне богословије, а у Србији и региону важио за доброг пастира у тешким временима, тихог човека Јеванђеља и патријарха од кога се могло учити о љубави према роду своме.

Он се јасним речима успротивио проглашењу хрватског надбискупа Алојзија Степинца за свеца, био је против рата и протеривања народа, а о њему је поглавар римокатоличке цркве папа Фрања говорио као о ''великом патријарху''.

Поводом смрти патријарха изразе саучешћа Српској православној цркви, држави Србији и српском народу упутили су светски државници и политичари, Немачка бискупска конференција, научници, спортисти, уметници, као и Срби из региона, који су указали да је за њих патријарх Иринеј био звезда водиља.