Printer Friendly Version Састанак државног секретара Ивице Тончева са представницима дијаспоре у Генералном конзулату Републике Србије у Диселдорфу @ 15 October 2018 12:03 PM

Током посете државног секретара Тончева Диселдорфу, у Генералном конзулату Републике Србије у Диселдорфу организован је састанак са представницима српских удружења и клубова у Северној Рајни Вестфалији. Састанку је присуствовало око 15 удружења, која су упознала државног секретара са својим активностима, проблемима са којима се суочавају у раду, али и са предлозима за унапређење положаја Срба у овој покрајини. 
                Централне активности, на којима су српска удружења и истакнути појединци ангажовани, су хуманитарни рад (КУД Леверкузен, КУД „Извор“ Реклингхаусен), размена ђака (Б. Радуловић, Музичка школа у Солингену), стипендирање лекара из Србије (Удружење лекара СРВ), научна сарадња са институцијама и научним радницима у Србији (С. Стопић, професор Универзитета у Ахену), активности на унапређењу књижевних, фолклорних и хорских традиција Срба у СРВ (Југословенско-немачко друштво, КУД Ратинген), као и организoвање спортских догађаја (КСЦ Тесла, Централни савет Срба). 
                Међу проблемима са којима се суочавају, српска удружења у првом реду истичу недостатак средстава за реализацију пројеката, недостатак адекватних просторија за обављање активности, проблем непостојања двојног држављанства, али и недовољну видљивост српске заједнице у овој покрајини услед слабог присуства у локалним институцијама и политичком животу покрајине. 
                Државни секретар Тончев је упознао саговорнике из удружења са конкретним конкурсима које расписује Управа за дијаспору, а који су намењени суфинансирању пројеката од значаја за унапређење живота српских заједница у иностранству. Уједно, позвао је саговорнике да у предвиђеним роковима достављају конкурсну документацију, како би могли да добију средства која им недостају за финансирање својих пројеката. 
                На састанку је договорено да се током новембра, у Генералном конзулату Србије у Диселдорфу, одржи састанак на којем би се разговарало о координацији активности ради постизања боље организације у спровођењу пројеката и јединстванијег наступа према немачким органима.