Printer Friendly Version Изложба „Ми код вас – заједништво које траје педесет година“ @ 15 October 2018 11:53 AM

Изложба коју је организовао Генерални конзулат Републике Србије поводом 50 година од потписивања споразума о запошљавању грађана тадашње Југославије у Савезној Републици Немачкој, „Ми код вас – заједништво које траје педесет година“ отворена је у  Градској кући 08.10.2018. у 17 часова. Изложбу је отворио државни секретар за дијаспору у МСП Ивица Тончев и заменик градоначелника Диселдорфа Фридрих Г. Концен. Отварању су присуствовали представници политичког, културног и привредног  живота немачке покрајине Северна Рајна-Вестфалија и Србије, чланови дипломатског кора, чланови српске дијасопоре и други гости. Изложби су, између осталих, посетили и генерални конзули држава са простора бивше Југославије, Генерални конзул Босне и Херцеговине и Македоније, генерални конзул Грчке Калвини, почасни конзул Албаније, потом професор Бадо Хомбах, председник удружења Диселдорф Јонгес Р.Ролсквел, менаџер за међународно пословање Метроа М.Фридрих, NRW Инвест Е.Матекина, представници српске православне цркве на челу са новоизабраним владиком Григоријем и остали бројни гости.        
                Генерални конзул Бранислава Перин Јарић поздравила је све присутне и обратила се посебно представницима српске дијаспоре речима да је ова изложба посвећена њима. Захвалила се градоначелнику Гајзелу на подршци у реализацији овог пројекта, указала да су тзв. гастарбајтери свакако део историје Р.Србије, али и део историје Северне Рајне Вестфалије и Немачке и да су заједно са Немацима, Грцима и Турцима заједно градили ову покрајину.
                Државни секретар Ивица Тончев је подсетио да Србија одржава изузетно добру сарадњу са са немачким савезним покрајинама на свим нивоима  и да је потписивање споразума о запошљавању пре пола века био почетак једног заједничког успешног суживота. Наводи да унапређењу билатералних односа у великом делу доприноси стални успон привредне сарадње и да велики део немачких инвеститора долази управо из Северне Рајне Вестфалије, покрајине у којој живи највећи број грађана нашег порекла. Оценио је да изложба фотографија носи у себи историјску вредност и истиче значај који су гостујући радници са наших простора  имали за напредак и јачање свеукупних односа и постали нераскидива спона сарадње Србије и Немачке. Он је указао на то да подаци немачких институција потврђују да су грађани пореклом из Србије успешно интегрисани у немачко друштво.
                Представник српске дијаспоре Љиљана Умиљеновић из српског удружења „Никола Тесла“, направила је историјски осврт о потписивању Уговора који је тадашња Западна Немачка закључила са СФРЈ 1968., доласку наших радника на ове просторе и њиховој интеграцији.
                Гости су остатак вечери провели у пријатној атмосфери, где су послужена су српска вина и храна.Изложба фотографија ће бити отворена до 15.октобра.