Printer Friendly Version Српско вече у Падерборну @ 2 July 2018 11:15 AM

У дворцу у немачком граду Падерборну, у тзв.  „Шлосхали“ 29. јуна 2018. године, у организацији „Друштва српско-немачког пријатељства Никола Тесла“ свечано је отворено „Српско вече“, као увод у Фест интернационалних сусрета који се сваке године одржава у овом граду. Наиме, ове године гост држава била је Србија. Више од 200 присутних гостију поздравили су Љиљана Умиљеновић, председница поменутог друштва, заменик градоначелника Падерборна Мартин Пантке, председник Савета за интеграцију Реџеп Алпан и Бранислава Перин Јарић, генерални конзул Р. Србије у Северној Рајни-Вестфалији. 
Велико интересовање присутних Немаца из градске скупштине и других институција изазвало је предавање које је господин Рихард Ерб, пријатељ Удружења припремио као кратак преглед српске историје, потом информације о српском језику, култури и обичајима српског народа који су представљени на досетљив и занимљив начин. Било је речи и о броју и положају Срба у Немачкој, као и о узајамним економским односима између Србије и Немачке. 
Предавање је било испуњено блоковима Игара са Косова, из Драгачева и из Радујевца, које су одиграли чланови Културно-уметничког друштва „Борац“ из Солингена. За време вечере приказивани су видеоснимци са природним и туристичким понудама Србије. Деца која похађају наставу српског језика отпевала су „Тамо далеко“, „Оро“ и „Ђурђевдан“ и изрецитовали песму „Домовина“.  Громогласним аплаузом пропраћене су и две песме „Ово је Србија“ и „Пукни зоро“ које је отпевао Горан Аврамовић.