Printer Friendly Version Program «Migracije za razvoj» nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) @ 23 November 2017 12:57 PM

U okviru programa «Migracije za razvoj» nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), aktuelna su dva projekta namenjena visoko kvalifikovanoj radnoj snazi koja živi na nemačkom govornom području – «Diaspora Experts» i «Returning Experts». Za realizaciju projekata je obezbešena finansijska podrška pojedincima i organizacijama od strane GIZ.

 

Više informacija može se pronaći na sajtu GIZ www.giz.de/de/html/index.html i Centra za međunarodne migracije i razvoj CIM: www.cimonline.de/en/index.asp

 

1.       Returning Experts Service

Podrška zaposlenju kvalifikovanih stručnjaka srpskog porekla prilikom povratka iz Nemačke, u cilju metodološkog i stručnog osnaživanja organizacija u Srbiji.

Zainteresovanim stručnjacima koji se registruju preko našeg sajta www.cimonline.de program nudi sledeće usluge:

·         savetovanje u vezi sa povratkom i karijernim vođenjem

·         predlaganje slobodnih radnih mesta koja su ponuđena u okviru programa u Srbiji

·         povezivanje sa poslodavcima

·         za zaposlenje na pozicijama koje su iz oblasti međunarodne razvojne saradnje moguće je dobiti dodatak na lokalnu platu u trajanju od 2 godine, koji se isplaćuje direktno stručnjaku

·         refundacija putnih troškova i troškova preseljenja iz Nemačke

·         umrežavanje i trening na temu Knowledge Exchange

Uslov za stručnjake jeste da imaju ili stečenu kvalifikaciju u Nemačkoj u trajanju od najmanje godinu dana, ili radno iskustvo kao kvalifikovan stručnjak u Nemačkoj u trajanju od minimalno 2 godine, kao i da nije prošlo više od godinu dana od povratka u Srbiju u trenutku apliciranja za program.

Poslodavci koji su zainteresovani za zaposlenje kvalifikovanih stručnjaka srpskog porekla koji se vraćaju iz Nemačke mogu slobodne pozicije oglasiti i ponuditi preko našeg sajta i mreže kontakata.

 

2.       Internship

Podrška za praksu u organizacijama u Srbiji, u trajanju od 3-6 meseci za osobe srpskog porekla, koje su ili studenti na nekom od fakulteta u Nemačkoj ili su nedavno završili studije u Nemačkoj.

Zainteresovane osobe takođe treba da se registruju preko sajta www.cimonline.de kako bi ostvarile pravo na sledeće usluge:

·         savetovanje u vezi sa obavljanjem prakse u Srbiji

·         predlaganje slobodnih pozicija za praksu, koja su ponuđena od organizacija u Srbiji

·         povezivanje sa poslodavcima

·         mesečnu nadoknadu za obavljanje prakse u iznosu od 300€

·         refundaciju putnih troškova

Pozicije za praksu mogu biti oglašene i ponuđene preko našeg sajta i mreže kontakata.

 

3.       Short Term Diaspora Experts

Podrška za kratkoročne angažmane stručnjaka srpskog porekla iz dijaspore u Nemačkoj kod organizacija u Srbiji. Minimalno trajanje angažmana je 3 nedelje a maksimalno 6 meseci.

Zainteresovani stručnjaci se takođe trebaju registrovati preko našeg sajta www.cimonline.de, čime stiču mogućnost za sledeće usluge:

·         predlaganje pozicija za kratkoročne angažmane ponuđene u okviru programa u Srbiji

·         povezivanje sa poslodavcima, odnosno organizacijama u Srbiji

·         nadoknadna troškova u iznosu od 50,-€ dnevno odnosno 1500,-€ mesečno, u zavisnosti od trajanja angažmana u Srbiji

·         refundacija putnih troškova i troškova osiguranja

·         umrežavanje i trening na temu Knowledge Exchange

Organizacije u Srbiji koje su zainteresovane za angažovanje stručnjaka iz Nemačke mogu oglasiti i ponuditi pozicije preko našeg sajta i mreže.

 

4.       Support programme to strengthen the engagement of migrant organisation in development cooperation

Grantovi za realizaciju projekata od strane udruženja migranata u Nemačkoj u partnerstvu sa organizacijom u zemlji porekla u maksimalnom iznosu od 40.000,-€ odnosno 90% od ukupne vrednosti projekta.

Jednom godišnje se objavljuje poziv za dodeljivanje sredstava na koji mogu aplicirati zainteresovana udruženja migranata u Nemačkoj. Aplikacija podrazumeva projektnu ideju i navođenje projektnog partnera u matičnoj zemlji migranata. Odabrane projektne ideje u prvom krugu selekcije se dalje dopunjavaju sa detaljnim projektnim predlogom i budžetom, na osnovu kojeg se vrši drugi krug selekcije koji je finalan. Kriterijumi za selekciju projektnih ideja i predloga i budžeta su:

·         obrađuju neku od tema Ciljeva održivog razvoja (SDGs)

·         podržavaju razmenu znanja i ekspertize

·         doprinose lokalnom razvoju i poboljšanju uslova života.

Predložene aktivnosti koje bi bile zastupljene u okviru projekta su:

·         treninzi i obuke za nove tehnologije, metode i procedure

·         treninzi i obuke za poboljšanje kompetencija i stručnih znanja i veština

·         obuke trenera

·         aktivnosti u cilju širenja informacija široj ciljnoj grupi

 

U vezi sa prve tri gore navedene aktivnosti, razlikuje se posredovanje na osnovu oglašenih pozicija i posredovanje na osnovu zainteresovanih stručnjaka. Takođe, ukoliko je već ostvaren dogovor između stručnjaka i organizacije moguća je finansijska podrška GIZ-a, ukoliko su ispunjeni odgovarajući kriterijumi.